Filmpje – Let’s make our day harder!

 

Vanochtend was het weer in het nieuws; de jeugd beweegt niet voldoende. Maar dat geldt natuurlijk niet alleen voor de jeugd. Laten we eerlijk zijn, we rijden liever drie keer een rondje over de parkeerplaats bij de supermarkt voor dat ene plekje vlakbij de ingang…

Toch kan meer bewegen op een dag zo eenvoudig zijn!

Beweging hoeft geen prestatiewaanzin te worden. Topprestaties zijn voor topsporters. Het moet echter niet zo zijn dat ieder excuus wordt aangegrepen om NIET te bewegen. Dagelijks bewegen tussen de bedrijven door is altijd beter dan alleen maar op de stoel zitten. Om het maar bruut te zeggen; met kauwgum kauwen verbrandt je meer calorieën dan bij werken aan de computer. Los van het algemene lichamelijk welbevinden.

Belangrijk is natuurlijk dat beweging speels is en bij jou past. Niet omdat het moet, maar omdat je er plezier in hebt en omdat je het wilt. Dat is belangrijk. Niet dat jaarabonnement afsluiten bij de sportschool begin januari om er de rest van het jaar niet meer te komen. Een stevige wandeling in het bos, als je dat tenminste met plezier doet, is dan een betere keuze.

Beweeg zoveel als je kunt! Met onderstaande tips kom je al een heel eind. En … ga daarnaast zeker op zoek naar een leuke ontspannende en inspannende sportactiviteit.

Tien tips voor meer beweging in ons dagelijks leven

  • Neem de fiets naar het werk. Ik zie steeds meer scooters om kleine afstanden te overbruggen. En laat die auto eens staan. Kom je met het openbaar vervoer? Stap een halte eerder uit en loop het laatste stukje!
  • Ga niet zitten in de bus of trein, maar blijf staan en negeer de vreemde blikken van anderen als de bus bijna leeg is…
  • Laat de lift voor wat ie is en neem de trap. Is het rustig op de trap? Neem twee treden tegelijk of trek een sprintje naar boven. Wel voorzichtig natuurlijk.
  • Heb je een zittend beroep? Loop eens wat vaker heen en weer, haal koffie/thee voor je collega’s of sta tussendoor eens op, ga eens op de tenen staan, span bil- en beenspieren. Kortom breng de benenwagen in beweging!
  • Ben je aan het bellen? Ga heen en weer lopen, dit helpt ook bij helder denken.
  • Bij voordrachten, workshops, trainingen en les geven: loop veel heen en weer, beweeg. Natuurlijk niet te veel, dat leidt weer af!
  • Ga wandelen in de lunchpauze.
  • Loop tussendoor wat flinker door (snelwandelen, powerwalken).
  • Stuur niet een e-mailtje naar je collega als je wat wilt vragen, maar loop er naartoe. Dit geldt ook voor telefoneren.
  • Pak niet de auto om een brief te posten of een kleine boodschap te doen, maar ga lopend of neem de fiets.

Beweging doet veel. We vergeten het gauw, maar bloedvaten blijven beter in vorm, bloed stroomt beter, de longen blijven gezond en het hart wordt sterker. Daarnaast stijgt het aantal rode bloedlichaampjes (die zorgen voor het transport van zuurstof) en het immuunsysteem werkt beter. Genoeg redenen om bewegen zo veel mogelijk onderdeel te maken van je leven.

Meer weten over een gezonde leefstijl en duurzame inzetbaarheid?

Human Consult in Wapenveld, regio Zwolle, verzorgt diverse trajecten op het gebied van duurzame inzetbaarheid:

Vergeet niet het filmpje bovenaan te bekijken!